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Player Rules 

Local Rules and Conditions of Competitions (updated April 2022) 
All play is governed by the USGA Rules of Golf & Decisions, and where 
applicable, by local Rules as stated on the Notice to Competitors. 

 
JGA Policies & Rules 
CONDUCT:  Each player is to conduct themselves with dignity and abide by all 
the rules. The following are grounds for immediate removal from the JGA 
program. 

• Conduct that is detrimental to the JGA. 
• Failure to follow the instructions of a JGA official. 
• Abuse to the host course facilities and properties. Damage to course 

or equipment and littering. 
• Hitting of golf balls in any area not designated for play. 
• Deliberate hitting of golf balls into the preceding golf group. 
• The use of alcoholic beverages, illegal drugs, or any type of tobacco 

products. 
• Abusive language or profanity. 
• Throwing of golf equipment. 
• Gambling and/or cheating. 

DISQUALIFICATION: A player disqualified for conduct will be suspended from 
JGA and reinstated upon committee review. 
DRESS CODE: Members, parents, and spectators are required to wear proper 
golf attire at all JGA events. Shirts with collars are required and shirttails for 
boys must be worn inside pants and shorts. Girls may wear a top that does 
not have a collar providing it is part of a coordinated golf outfit and it does 
not need to be tucked in. Players not meeting the above conditions will be 
asked to either conform to the dress code or asked to leave. Entry fee will not 
be refunded. 
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GARMENTS NOT PERMISSIBLE:  Short shorts or running shorts, any clothing 
items made of denim, bicycle or exercise shorts, see-through clothing, tube or 
tank tops, and clothing containing words phrases, symbols, or pictures, which 
could be considered obscene, profane, drug, alcohol, or tobacco-related. 
SPECTATORS: Spectators are permitted to follow playing groups and may rent 
golf carts to do so, providing the host facility allows such rental. Spectators 
must abide by the rules of the JGA and those of the host facility. Spectators 
must stay on cart paths where they are available and in the rough when 
paths are not available. Spectators must stay at least 30 yards from the 
players and may not communicate with a player, except to offer words of 
encouragement. Spectators are not to ask players their score on a hole or 
total score until the player has departed the scoring area after submitting 
their scorecard. NOTE: Spectators and players violating this rule will be 
considered to have violated the USGA Rule 10.2a relating to advice. Penalty for 
violating the rule on advice is 2 strokes. Flagrant violation is disqualification. 
DISTANCE MEASURING DEVICES: Local Rule for every tournament: For all play 
in a JGA-sponsored and conducted tournament, a player may obtain 
distance information by using a device that measures distance 
only.  (However, if, during a stipulated round, a player uses a distance-
measuring device that is designed to gauge or measure other conditions that 
might affect his/her play (e.g., gradient, wind-speed, temperature, etc.) the 
player is in breach of USGA Rule 4.3, for which the penalty is disqualification, 
regardless of whether any such additional functions are actually used.  For 
example, if a golfer uses a distance-measuring device that also has a 
compass and factors in changes in elevation, that golfer would be 
disqualified even if he or she uses the device solely for distance information 
and does not use the compass or elevation-change information. 
JGA CHAMPIONSHIP: To be eligible to play in the three-day championship, the 
player must have played in two JGA events. 
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General Rules of Golf 
OUT OF BOUNDS: Defined by inside points, at ground level, of white stakes, 
lines, fences, posts, railings. 
PENALTY AREAS: Defined by yellow or red lines or stakes. If the colour of a 
penalty area has not been marked or indicated by JGA, it is treated as a red 
penalty area. (Rule 17.1) 
GROUND UNDER REPAIR: Defined by white lines. Other areas of ground under 
repair, even when not marked, include: French drains (trenches filed with 
stones or the like), fire ant hills, unusual damage to the course caused by wet 
conditions and vehicular traffic. (Rule 16.1) 
OBSTRUCTIONS AND INTEGRAL PARTS OF THE COURSE: Roads and cart paths 
that are artificially surfaced are considered an obstruction. All other roads or 
paths are considered an integral part of the course and there is no relief 
without penalty. 
EMBEDDED BALL: The embedded ball rule is in effect at all times in the general 
area. (Rule 16.3) 
DOUBT OF PROCEDURE (Rule 20.1c(3)): When during the play of a hole a 
competitor is doubtful of his rights or procedure, the competitor may, without 
penalty, play a second ball. After the situation which caused the doubt has 
risen, the competitor should, before taking any further action, announce their 
intentions to their marker or fellow competitor their decision to invoke this Rule 
and the ball which he will score if the Rules permit. The competitor must 
report the facts of the situation to the Committee before returning his 
scorecard even if the score is the same with both balls. If the competitor fails 
to do so he will be disqualified. 
PUTTING GREEN:  On the putting green, the player should mark their ball with a 
ball marker or small coin by placing behind the ball in a line to the hole (USGA 
definition of Ball-Marker). 
IDENTIFYING MARK ON BALL:  Each player is responsible for placing an 
identifying mark on their ball in a way that allows it to be identified as theirs. If 
the player cannot identify their ball, it is considered a lost ball. (USGA Rule 7.2) 
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Local Rules 
PACE OF PLAY: 
The player must play without undue delay, USGA Rule 5.6b and JGA Pace of 
Play guidelines. Each group has 15 minutes to play per hole which includes 
time to walk between green and tee. Players are allowed a maximum of 40 
seconds to play a shot unless they are the first to play and will be allowed 50 
seconds. Time begins when the player reaches the teeing ground and it is 
safe to play. Time for others in group begins when the previous player strikes 
their ball.  The first group is considered to be out of position when they exceed 
the allotted time at any place on the course. Any subsequent group is 
considered out of position when they have exceeded the allotted time, and is 
more than 15 minutes behind the group ahead of them. Penalties: First Breach, 
1 stroke penalty to each player in group. Second Breach, 2 stroke penalty to 
each player in group. For any subsequent offense, disqualification. 
SUGGESTIONS TO IMPROVE PACE OF PLAY: 

• The player whose ball is closest to the hole shall tend the flagstick for 
the other players. It is at the players discretion if they would like to 
remove the flag. The first player to chip or putt the ball inside of the 
ball belonging to the person attending the flagstick, shall mark his or 
her ball, and will tend the flagstick for the rest of the players. NOTE: 
The flagstick may be placed just off the putting surface when all 
players do not require it.  

• Continuous putting is optional, providing the player will not be 
standing in the line of a putt of a playing partner.  

• First person to finish the hole is responsible for making sure the 
flagstick is replaced. 

• All players should immediately leave the green after finishing the 
hole. 

• Please place your golf bag on the side of the green (not on the 
green) nearest to the next hole. 
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• Play “Ready Golf” when you can. 
• Plan your shot before you get to your ball. 
• Keep your pre-shot routine short. 
• Keep up with the group in front of you. 
• Look over your shot while other player is playing (especially on the 

green) 
• Be ready to hit when it is your turn to play especially on the putting 

green. 
SUSPENSION OF PLAY DUE TO A DANGEROUS SITUATION: All practice areas are 
closed during suspension for a dangerous situation until the Committee has 
declared them open. Players who practice on closed practice areas will be 
asked to cease doing so and failure to comply may result in disqualification. 
USGA Rule 5.7 
SIGNALS FOR SUSPENSION OF PLAY: Suspension for a dangerous situation: 

1. One prolonged siren or air horn blast. Players must immediately stop 
play, mark the position of their ball if possible and seek safe shelter. 
Violation of this rule is disqualification. 

2. To resume play there will be two short air horn blasts. 
COURSE EVACUATION: The Committee will determine if circumstances require 
a course evacuation. Directors, volunteers, and spectators with carts will 
assist with a full course evacuation. Nobody can ride on the back of the golf 
cart. 
SCORING: Players MUST confirm their score after each hole with the player 
keeping their scorecard. all the players in the playing group (and the 
scorekeeper if applicable) must be present when submitting the scorecards 
to the scoring table. If you do not agree with your score, consult a JGA official 
BEFORE signing and submitting your scorecard. 
SCORECARDS: A scorecard is deemed to be returned when the player has left 
the scoring table. 
STARTING TIMES: All players in the assigned tee time must be on the teeing 
ground at the assigned time. Any player not on the teeing ground at the 
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assigned time will be allowed to play if the player’s flight has not completed 
teeing off. Penalty for being late but arriving within five minutes after the flight 
is finished teeing off is: 2 strokes. Penalty for arriving at the teeing ground after 
five minutes is: Disqualification. USGA Rule 5.3 
EQUIPMENT: All golfer must carry their own equipment. However, a player can 
use a pull cart only if permitted by the host facility. Players using a pull cart 
agree that in the event of a course evacuation they could be asked to remove 
their bag from the cart and the cart will be left on the course. The cart may be 
retrieved by the player once it is safe to do so. The JGA, its Officers, and 
Directors cannot be held responsible for missing or broken carts left on the 
course. Please check the NOTES section of tournament info on Blue Golf if the 
host facility will allow pull carts. 
GOLF CARTS: Junior golfers are not allowed to sit or ride in a golf cart unless 
authorized by an official. 
PRACTICE:  For every tournament, practice of any stroke between holes is 
prohibited for reasons of safety and pace of play. 
DISQUALIFIED PLAYER: A player disqualified from a tournament for any reason 
will not be eligible for the following tournament at the discretion of the 
Executive Director. 
ELECTRONIC DEVICES: During a round, a player must not listen to or watch 
content of any nature on a personal audio or video device. First Breach – 2 
strokes. Second Breach – Disqualification 
SHORTENED TOURNAMENT: If a tournament has to be shortened such as for 
bad weather, The JGA Committee will decide the number of holes played in 
each flight that will determine finishes and awards. 

 
Conditions of Competitions 
GOLF BALLS: The ball the player plays must be named on the current List of 
Conforming Golf Balls issued by the USGA. Penalty for breach of condition is 
disqualification. The one ball rule is not in effect. 
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DRIVER HEADS: Any driver the player carries must have a clubhead, identified 
by model and loft that is named on the current List of Conforming Driver 
Heads issued by the USGA. 

 
Exceptions 
THREE AND FIVE HOLE DIVISIONS: Flights for Three Hole and Five Hole will have 
an assigned marker in each group. The maximum number of strokes in a 
bunker or hitting into a penalty area is three. Drop the ball with a one stroke 
penalty where the player has a clear shot.  Rule E-5 will be implemented for 
Lost Ball and Out of Bounds. They will receive a one stroke penalty. The 
maximum number of strokes allowed per hole for Three Hole division is 8.   The 
maximum number of strokes allowed per hole for the Five Hole division is 10. 
GIRLS A AND B, GIRLS’ JUNIOR and BOYS C DIVISIONS:  The maximum number 
of strokes to be taken on a hole is 10. They mark on their score as 10X and will 
forfeit any medals. The player does not have to take the maximum score. 
ALL DIVISIONS EXCEPT 3 AND 5 HOLE: JGA will implement Rule E-5 for Lost Ball 
and Out of Bounds for all divisions (except three and five hole divisions) at the 
discretion of JGA. Please check with the starter at each tournament if Rule E-5 
will be used that day. There is a TWO stroke penalty if the player uses it. They 
always have the option of doing stroke and distance. If the player hits a 
provisional ball then the player cannot use Rule E-5. 
 RULE E-5 (If being used):  
When a player’s ball has not been found or is known or virtually certain to out 
of bounds, the player may proceed as follows rather than proceeding under 
stroke and distance. 
For two penalty strokes (one penalty stroke for three and five hole divisions), 
the player may take relief by dropping the original ball or another ball in this 
relief area (USGA Rule 14.3). 
Two Estimated Reference Points: 
a. Ball Reference Point: The point where the original ball is estimated to have: 
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• Come to rest on the course, or 
• Last crossed the edge of the course boundary to go out of bounds. 

b. Fairway Reference Point: The point of fairway of the hole being played that 
is nearest to the ball reference point, but is not nearer the hole that the ball 
reference point. 
For purposes of this Local Rule, “fairway” means any area of grass in the 
general area that is cut to fairway height or less. 
If a ball is estimated to be lost on the course or last crossed the edge of the 
course boundary short of the fairway, the fairway reference point may be a 
grass path or a teeing ground for the hole being played cut to fairway height 
or less. 
Size of Relief Area Based on Reference Points: Anywhere between: 

• A line from the hole through the ball reference point (and within two 
club-lengths to the outside of that line), and 

• A line from the hole through the fairway reference point (and within 
two club-lengths to the fairway side of that line). 

But with these limits: 
Limits on Location of Relief Area: 

• Must be in the general area, and 
• Must not be nearer the hole than the ball reference point. 

Once the player puts a ball in play under this Local rule: 

• The original ball that was lost or out of bounds is no longer in play 
and must not be played. 

• This is true even if the ball is found on the course before the end of 
the three-minute search time (see Rule 6.3b). 

But the player may not use this option to take relief for the original ball when: 

• That ball is known or virtually certain to have come to rest in a 
penalty area, or 
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• The player has played another ball provisionally under penalty of 
stroke and distance (see Rule 18.3). 

A player may use this option to take relief for a provisional ball that has not 
been found or is known or virtually certain to be out of bounds. 
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